Jednostavno Uputstvo za Štrikani Šal

Devojka drži kafu i štrikani šal
Photo by Karen Cantú Q on Unsplash

U jednostavnom tutorijalu za pletenje koji smo posebno prilagodili početnicima, naučićete kako da napravite prekrasan štrikani šal – korak po korak. Ovaj uzorak pletenog šala nije teško pratiti i odličan je za one koji su se osmelili da se po prvi put upuste u ovu bezmalo magičnu veštinu.

Biće vam potreban osnovni, dobro poznati alat i materijal za pletenje – igla i vuna. Kada to nabavite, spremni ste da počnete praviti sopstveni šal!

Važan Savet za Pravljenje Štrikanog Šala

Postoji nekoliko stvari koje treba da imate u vidu pre nego što počnete sam proces štrikanja. Ima više različitih načina kako možete napraviti jednostavan šal. Ako imate jasan plan pred sobom, lakše ćete završiti vaš šal. 

Najpre je potrebno odlučiti da li želite da štrikate šal po dužini ili po širini. 

Ukoliko pletete šal štrikate po dužini, utoliko će vam biti potrebno tek nekoliko redova. Međutim, redovi će biti dugi i sa mnogo petlji.

Ako se odlučite za štrikanje po širini, čitav posao će vam biti nešto lakši, pošto su redovi znatno kraći. Mada, trebaće vam više redova, kako biste dostigli željenu dužinu. 

Sledeći korak jeste odabir vama odgovarajućeg boda. Možete se opredeliti za prepleteni, ravni ili rebrasti bod. Međutim potrebno je da izaberete bod sa kojim će vam biti prijatno da radite i koji će se uklopiti u gotov proizvod koji ste već zamislili. 

Naposletku treba da imate jasnu viziju kako izgleda završeni projekat. Možete se držati pravljenja tradicionalnog šala, što je uvek sjajna ideja. Takođe to možete pretvoriti u tzv. beskonačni šal u kojem pletete oba kraja zajedno. Šal-kapuljača, ili na engleskom crochet cowl, je isto vrlo zabavan projekat za rad. To je skraćena verzija beskonačnog šala, gde je širina podesiva.

Različiti Tipovi Šalova i Primeri Uzoraka

  • Tradicionalni dugački šal (vidite uzorak ispod)
  • Beskonačni šal
  • Šal-kapuljača

Prikupite Materijal za Štrikani Šal

Štrikani šal ne zahteva mnogo materijala. Biće vam potrebno kvalitetno predivo prikladno za početnike. Idealna je debela ili super debela vuna koja je lako vidljiva, samim tim i laka za rad. Preporučujemo da to bude jedno klupko od 100gr, debljine 44yd.

Pored toga, trebaće vam dobra igla za štrikanje u veličini koja odgovara izabranom tipu i debljini vune. Za početak bi trebalo da se držite preporučene veličine igle koja je označena na nalepnici vune. Kasnije ćete naučiti da menjate i prilagođavate veličinu igle shodno vašem stilu i tenziji. U ovom slučaju, mi smo koristili iglu debljine 9mm.

Takođe će vam biti potrebna obična tapiserijska igla sa dovoljno velikom ušicom za vunu kojom ćete sašiti krajeve. 

Kvalitetnim i oštrim makazama ćete moći da uredno i precizno sečete vunu, kako biste lakše mogli da je provučete kroz ušicu od igle. 

Kako biste izmerili širinu i dužinu ispletenog šala, potrebna vam je dobra merna traka za to.

Najzad možete pratiti pleteni uzorak, kao što je naš ispod. Međutim, nije vam nužno potreban uzorak kao što je ovaj da biste napraviti šal od krošea. 

Pronađite Najpogodniji Bod za Štrikani Šal

Vrlo je važno da odaberete bod koji vi volite koristiti i koji vam ne zadaje previše muka. Ipak treba da ostane zabavno, zar ne? Naš savet vam je da to bude bod koji je prikladan u radu s vunom. 

Pošto ste početnik, krenite sa osnovnim bodovima poput jednostavog pletiva (single crochet), dvostrukog pletiva (double crochet) i poludvostrukog pletiva (half double crochet). Ove bodove je lako napraviti.

Ako ste pak dovoljno samouvereni, možete učiniti osnovne bodove naprednijim, te ih raditi u različitim petljama ili grupisati šavove u jednostavne kombinacije šavova kao što je V šav.

Dužina i Širina Početničkog Štrikanog Šala

Pre nego što počnete da pletete šal, morate utvrditi dužinu i širinu istog. Najčešće korišćena širina šala je 6 inča ili oko 15 centimetara. Međutim, ovo je potpuno individualna odluka. Neko voli šire, neko uže – nebo je granica! 

Ovde ćemo navesti nekoliko standardnih dužina:

  • Kratak šal: 140cm
  • Šal srednje dužine: 178cm
  • Dugački šal: 203cm

Prosečna veličina pletenog šala za odrasle osobe je oko 152cm.

Kako Štrikati Šal – Jednostavan Uzorak za Početnike

Odlučili smo da vam pokažemo kako da ištrikate jednostavan šal širine za koju se koristi manji broj redova.

Prvo treba napraviti početni čvor kako biste započeli osnovni lanac.

Zatim pravite lanac sa onoliko petlji koliko je potrebno da se dođe do 18cm.

Kada dobijete željenu dužinu, napravite jednostavno pletivo u svakom redu, tako što ćete omotati radnu nit oko kažiprsta leve ruke, a kukicu provučenu kroz ušicu ćete držati desnom rukom. Nakon toga ćete kukicu provući kroz ušicu tako da ide ispod obe niti od ušice, kukicom zahvatite radnu nit te provucite kroz ušicu. Sada na kukici imate dve ušice. Zahvatite radnu nit kukicom koju provlačite kroz obe ušice zajedno. Nastaje nova ušica.

Nemojte brinuti o tenziji u ovom trenutku. Bitno je da idete po merama koje ste odredili. Štrikani šal je vrlo opraštajuća stvar kada je u pitanju naknadno nameštanje i zatezanje.

Sve što vam je sada potrebno jeste da pravite onoliko jednostavnih pletiva (single crochet) koliko je potrebno da se dostigne željena veličina šala.

Takođe možete koristiti označivače petlji na rubu svakog reda. Ovo će vam pomoći da znate gde vam je prva a gde poslednja petlja. Na taj način nećete izgubiti petlje iz vida, te vaš šal neće biti nespretno i nakrivo urađen.

Štrikanje na Krajevima 

Ovo je poslednji korak, mada ne i najmanje važan! 

Kada dostignete željenu dužinu vašeg šala, pričvrstite i odsecite vunu ostavljajući duži rep. 

Obično se ostavi oko 25cm da bi moglo da se plete na krajevima. Potrebno je da sigurno i čvrsto pletete na krajevima da vam se šal ne bi raspao.

Provucite vunu kroz tapiserijsku iglu i prođite kroz poslednju ušicu sa mrtvom petljom kako biste bezbedno završili poslednji red. 

Iglom provucite vunu kroz tunel petlji. Takođe je potrebno da podelite vunu kroz različite ušice petlji kako biste stvorili više trenja. Ovo podrazumeva da se krajevi ne mogu raspasti.

Krenite nazad u suprotnom pravcu, idući u cik-cak smerovima napred i nazad više puta, oko 3-4 reda. 

Ne povlačite vunu previše snažno, da ne biste izobličili šal. To je to.

Nadamo se da uživate u našim savetima za početnike u heklanju i ovom uputstvu za pletenje šala. Možete ga koristiti iznova ili naučiti prijatelje kako da sebi naprave jednostavan šal.

NEWSLETTER

Saznajte prvi o novim proizvodima, promocijama i popustima, i podelite to uzbuđenje sa nama!