Heklane Torbe – Spoj Modernog i Tradicionalnog

Heklane torbe
Image by xxolaxx from Pixabay

Ne zahteva od vas da odmah uradite ceo posao. Možete plesti kada god to vama odgovara, pre ili nakon obaveza, pre spavanja, ujutru dok ukućani još nisu budni. Heklanje je težak, mukotrpan i dug proces. Takav rad vlastitim rukama jedan je od najčešćih vrsta rukotvorina.  Vredne domaćice često su, osim šalova, kapa i ostale zimske opreme za najmlađe, često pravile heklane torbe za pijacu i nošenje namirnica. Mlade majstorice bile su inspirisane prekrasnim fotografijama modernih torbi iz modnih časopisa. 

Heklana torba postala je ne samo potreba ili modni dodatak već način izražavanja. Takav specifičan način garderobe mnogo govori o svojoj gospodarici. Malo po malo razvijajući ovaj zdrav hobi, ni sami nećete primetiti kako vaša kolekcija unikatnih heklanih torbi postaje sve veća. Možete napraviti ne samo ceger, torbu-korpu, već i posebnu za plažu i bilo koje godišnje doba i priliku. 

Heklane torbe nisu obične pletene slatke sitnice 

One su elegantan dodatak i mogu se plesti apsolutno bilo kakvog oblika, boje, materijala koji volimo sa sve dekoracijom koju smo zamislili. Kako naša svakodnevica nije kompletna bez adekvane torbe, tako nije ni heklanje torbi bez dijagrama i opisa. 

Heklica se drži desnom rukom između palca i kažiprsta. Ona se, kao na primer olovka, oslanja na srednji prst koji je vodi. Nit sa klupka drži se levom rukom, prelazi preko kažiprsta, ispod srednjeg prsta i prstenjaka prema šaci i obavijena je preko malog prsta. Deo rada koji se izvodi stegnut je između palca i kažiprsta leve ruke. 

Heklane torbe nikada nisu i neće izaći iz mode. To je ssmo jedan više u moru razloga iz kojih treba svi da se uključimo u kreiranje sopstvenih komada odeće i aksesoara. 

Lako možete sami da izradite jednu praktičnu torbu.

Nakon što znate makar osnove heklanja samo je potrebno da uključite kreativnost i maštu pojačate na najjače. Pripremite dovoljno kanapa i konca u različitim bojama, a pripremite i svoju heklicu da njena veličina odgovara veličini izabranog konca. Kanap smo odabrali zbog same čvrstine torbe, on će ovde imati važnu ulogu. Poželjno je da rad sa kanapom bude neprekidan odnosno da kanap bude u jednom delu. Počnite sa heklanjem ali prilikom heklanja ubacujte kanap između. Potrebno je da započnete tako da spojite dva reda za dno koje će vaša heklana torba imati. Ukoliko želite da njeno dno bude okruglo, uže spojite kružnim pokretom, kao kada biste heklali kapu. Nakon što ste završili sa heklanjem dna, tada krećete u dubinu ili visinu vaše torbe. Sve je isto kao kada biste heklali bez kanapa, jedino je važno da baš njega ne zaboravite. Dakle, crochet oko kanapa je jednostavan. Pletete praktično oko užeta i videćete kako se konac ubrzo sasvim prirodno obmotava oko njega. 

Jednostavna torba za plažu

Ako biste pak brzu, letnju heklanu torbu koju je nešto lakše napraviti, čitajte pažljivo.

Koristićemo kvalitetna prediva u nekoliko boja i nijansi. Za početak pravimo magični prsten-prvu petlju. Zatim pravimo tri vazdušne petlje i odmah pored jedan visoki stubić, dve vazdušne petlje i dva stubića. Preklopimo, ubodemo u prsten, hvatamo nit, provučemo kroz dve pa ponovo kroz dve petlje i visoki stubić je gotov. Sve se ponavlja, dve petlje, dva stubića. Dakle, osnovne strane ostaju iste, samo u uglovima dodajemo – svakom visokom stubiću iz prethodnog reda pravimo po dva nova visoka stubića u ovom redu. da poželimo da zatvorimo magični prsten, pravimo mrtvu petlju. Ovo je torba sa okruglim dnom i stenkama od „ananasa“. Detaljan MK korak po korak pomoći će vam da potrošite malo vremena na proizvodnju, ali i da dobijete puno pozitivnih i živih emocija. Njegov oblik će izgledati kao torba a osim jednostavne heklane torbe, ovako možete napraviti i šal. 

Heklane torbe: Šema i opis

Dno proizvodi – S.B.N. do obima od 44 cm, to je otprilike 8 R.:(broj reda odgovara serijskom broju) 

Prvi red: 14 str. 

28 str. 

42 str. 

56 str. 

70 str. 

84 str. 

98 str. 

112 P.

U ovom koraku završavamo dno. Bočni deo : „ananas“ uzorak prema šemi. 8 horizontalnih ponavljanja(44 centimetra). Pletemo 18 R. do visine 15 cm. Vrh torbe : 112 P. prema šemi. Olovke 10 bi trebalo da izađe oko 10 centimetara. Oni moraju biti povezani zajedno. Kravata S.B.N. Ovim je proces završen, sada možete sašiti postavu ako želite, ali možete i bez nje.

NEWSLETTER

Saznajte prvi o novim proizvodima, promocijama i popustima, i podelite to uzbuđenje sa nama!