Saveti za Početnike u Heklanju

heklica i bela vuna
Photo by Lucia Macedo on Unsplash

Počeci uglavnom deluju zastrašujuće. Mi to vrlo dobro znamo. Ali isto tako vam obećavamo da su svi oni vredni truda, naročito kada je u pitanju heklanje. Ništa nas ne ozari koliko zadovoljstvo kada se sagleda načinjeno. Kada znate da je taj šal koji greje nekoga koga volite, do pre par meseci bio samo vunica i neiskorišteno vreme. Pročitajte ovaj tekst do kraja, i saznajte šta vam je sve potrebno da se upustite u magiju. Ovo su naši saveti za početnike u heklanju:

Šta je heklanje?

“Heklanjem” nazivamo proces izrade ukrasnih ili odevnih predmeta od konca. Heklanje se u prošlosti uglavnom upotrebljavalo u svrhu pravljenja ukrasnih miljea, zavesa ili stoljnjaka. Kasnije su počele da se pletu čipke, za narodne nošnje i rubove posteljine, dok je danas ono pronašlo svoje mesto u izradi šalova, kapa ili rukavica.

Materijal i alat za početnike u heklanju

Kao i sa svim zanatima, pored volje za uposlenim prstima potreban vam je alat i materijal. To su u ovom slučaju igla (heklica) i konac. Odabir igle i kvalitetnog prediva za heklanje u mnogome zavisi od toga šta želite da stvorite. Za čipke koristite tanji konac, a vunicu ukoliko pletete zimske magije za vaše najdraže.

Shodno tome, i heklice se pronalaze u različitim veličinama u odnosu na debljinu pletiva koje koristite. Ukoliko su vam dostupne, za početnike u heklanju preporučujemo drvene heklarske igle. U suprotnom, možete početi sa onim iglama koje imate pri ruci.

Kako početi sa heklanjem?

Sam početak heklanja, upoznavanje sa načinom i metodama može stvoriti utisak da je to jedan teško savladiv i komplikovan proces. Istina je, pak, sasvim drugačija. Za početak, upoznaćemo vas sa osnovnim elementima heklanja, a to su:

 • Petlje
 • Lančići
 • Bodovi

Heklanje započinjete petljom ili omčicom. Kroz omčicu se provuče heklica kojom je potrebno zahvatiti nit sa kažiprsta (pokret koji se naziva “navijutak”) a zatim ga provučete nazad kroz omčicu. Čestitamo, upravo ste načinili prvi bod lančića!

Pored boda lančića, možete načiniti i dvostruki lančić. Pri njihovoj izradi, obratite pažnju da rad ne zatežete previše. Potrebno je da omčice budu komotne kako bi se kukica provlačila lakše dok pletete sledeći red. Takođe je važno zapamtiti da se bod lančića izvodi odozdo na gore. Ovo je osnovni, najprostiji bod iz koga se izvode drugi, složeniji bodovi.

Heklicom zahvatajte nit i provlačite kroz prethodni bod, i ponavljajte taj proces dok ne dobijete željenu dužinu lančića. Potrebno je da osnova bude jednaka i optimalno stegnuta. Ukoliko želite stabilniji i čvršći heklani rad, koristite bod dvostrukog lančića.

Kao što smo već napomenuli, postoje prostiji bodovi, i oni složeniji koji se iz njih izvode.

Vrste osnovnih (prostijih) bodova:

 • Niski stubić
 • Visoki stubić
 • Polu-visoki stubić

Vrste kompleksnijih bodova:

 • Dvostruki visoki stubić
 • Trostruki visoki stubić
 • Mrežasti bod
 • Puni kvadrati na mreži
 • Tunski bod

Kako izabrati vrstu boda?

Ukoliko želite efektan bod koji je jednostavan za izradu, preporučujemo vam niski stubić. Ovaj bod možete koristite za izradu kaputa, džempera ili suknji. Preostali bodovi su donekle zahtevniji, i našli su svoju primenu u izradi raznih odevnih ili ukrasnih predmeta. Zbog svoje jednostavnosti, niski stubić je idealan bod za početnike u heklanju.

Odabir boda u mnogome zavisi i od šeme za heklanje koju koristite. Posao šeme je da vam da tačnu naznaku kada radite pun kvadrat a kada ne, što znatno olakšava posao. Ukoliko ste početnik, preporučujemo vam da krenete sa šemama kvadratnog oblika. Kružni oblici su zahtevniji, te će vam uz kvadratne šeme biti daleko lakše da savladate osnovne poteze u heklanju.

Zaključak

Svaki početak je zahteva, ali mi smo tu da vam ovaj konkretan početak olakšamo. Nadamo se da će vam ovi saveti za početnike u heklanju pomoći da prevaziđete sitne strahove i odškrinuti vrata magije. Za kvalitetna i održiva prediva, vašu prvu i omiljenu heklicu i sve ostalo što vam je potrebno, uposlite za početak vaše prste na mišu ili ekranu, i posetite našu online prodavnicu.

NEWSLETTER

Saznajte prvi o novim proizvodima, promocijama i popustima, i podelite to uzbuđenje sa nama!