Tehnike Pletenja Koje Će Unaprediti Vašu Veštinu

Tehnike pletenja
Photo by Knit Pro on Unsplash

Pletenje je opuštajući i zadovoljavajući zanat koji može proizvesti lepe i funkcionalne predmete. Bilo da ste početnik ili iskusan pletač, uvek postoje nove tehnike koje možete naučiti i savladati. U ovom blog postu ćemo istražiti tehnike pletenja koje mogu podići vaše veštine na sledeći nivo.

Fair Isle tehnika

Tehnike pletenja i ovu priču o njima započinjemo Fair Isle tehnikom. Fair Isle  je prelepa i zamršena tehnika koja uključuje rad sa dve ili više boja prediva u istom redu kako bi se stvorio šareni uzorak. Ova tehnika je dobila ime po Fair Isle ostrvu u Škotskoj, odakle se smatra da je potekla. Obrasci Fair Isle obično koriste geometrijske oblike, kao što su dijamanti i trouglovi, i mogu da sadrže životinjske ili prirodne motive.

Da bi napravio obrazac Fair Isle, pletač drži jednu boju prediva u svakoj ruci i naizmenično menja dve boje u svakom redu. Ovo stvara plovak na poleđini dela, gde se neiskorišćena boja nosi dok ponovo ne bude potrebna. Važno je zadržati napetost čak i dok pletete sa više boja kako biste izbegli nabiranje ili izobličenje tkanine.

Pletenje Fair Isle tehnikom može se koristiti u različitim projektima, kao što su šeširi, džemperi i rukavice. Tehnika može biti izazovna za početnike, jer zahteva koncentraciju i veštinu za upravljanje više boja i održavanje tačne napetosti. Međutim, uz praksu i strpljenje, svako može naučiti da kreira prelepe šare uz Fair Isle.

Pletenje čipke 

Pletenje čipke je delikatna i zamršena tehnika koja stvara prelepu, otvorenu tkaninu. Obrasci za pletenje čipke obično imaju složene dizajne rupa i ušica, koji se mogu koristiti za kreiranje raznih odevnih predmeta i dodataka, kao što su šalovi, marame, pa čak i džemperi.

Pletenje čipke često uključuje rad sa finim predivom i malim iglama kako bi se stvorila delikatna i prozračna tkanina. Uzorci mogu da variraju od jednostavnih i geometrijskih do složenih i organskih, sa motivima inspirisanim prirodom, kao što su lišće, cveće i loza.

Jedan od izazova pletenja čipke je praćenje uzorka i održavanje konzistentne napetosti. Pletenje čipke često zahteva strogu pažnju na šaru i broj šavova, jer čak i jedna greška može uništiti ceo dizajn. Međutim, krajnji rezultat je zapanjujući komad koji je i delikatan i zamršen, i iako su drudge tehnike pletenja uglavnom dosta jednostavnije, lace knitting je i dalje jedna od najzastupljenijih tehnika. 

Kabliranje

Kabliranje je tehnika pletenja koja stvara lepu, teksturiranu tkaninu sa izgledom upletenih užadi. Ova tehnika uključuje ukrštanje šavova jedan preko drugog da bi se napravio uzorak kabla. Kablovi se mogu koristiti za dodavanje interesa i detalja raznim projektima, kao što su šalovi, kape i džemperi.

Kabliranje uključuje pomeranje seta šavova na iglu za kablove i njihovo držanje na prednjoj ili zadnjoj strani dela dok pletete šavove na glavnoj igli. Ovo stvara uvrnuti izgled kablova. Smer i broj šavova u svakom kablu mogu se menjati da bi se kreirao niz različitih uzoraka.

Kabliranje može biti izazov za početnike, jer uključuje rad sa kablovskom iglom i praćenje šablona šavova. Međutim, kada se jednom savlada, kabliranje može dodati prelepu i jedinstvenu teksturu projektu.

Intarzija

Intarzija je tehnika pletenja i rada u boji koja uključuje pletenje sa više boja za stvaranje slike ili uzorka u tkanini. Za razliku od pletenih boja, koje podrazumevaju nošenje neiskorišćene boje preko poleđine dela, pletenje intarzije koristi odvojene delove boje, pri čemu se svaka boja radi od sopstvenog klupka prediva.

Intarzija pletenje omogućava kreiranje velikih i složenih dizajna u pletenini, a često se koristi za kreiranje slika ili motiva na džemperima, ćebadima i drugim projektima. Tehnika uključuje rad sa više niti odjednom i zahteva posebnu pažnju na napetost i postavljanje šavova.

Jedan od izazova intarzijskog pletenja je upravljanje višestrukim nitima prediva i izbegavanje rupa ili praznina na mestima gde se boje susreću. Ovo se može postići pažljivim zatezanjem i postavljanjem šavova, kao i upotrebom bobina ili leptira za upravljanje različitim predivama.

Intarzija pletenje je odličan način za dodavanje boje i interesovanja pletenim projektima i omogućava širok spektar kreativnog izražavanja. Uz praksu i strpljenje, pletenje intarzije može biti korisna i ugodna tehnika za pletače svih nivoa veština.

Brioche pletenje

Brioche pletenje je tehnika koja proizvodi gustu, mekanu tkaninu sa karakterističnom rebrastom teksturom. Ova tehnika uključuje pletenje svakog boda dva puta, stvarajući dvoslojnu tkaninu sa reverzibilnim dizajnom. Brioche pletenje se može raditi u jednoj ili više boja i može se koristiti za kreiranje različitih uzoraka i dizajna.

Jedna od jedinstvenih karakteristika brioš pletenja je upotreba „preko prediva“ i „kliznih šavova“ za stvaranje rebraste teksture. Ove tehnike pletenja uključuju omotavanje prediva oko igle ili prevlačenje šavova sa jedne igle na drugu bez pletenja. Ovo stvara uzorak naizmeničnih pletenih i žutih šavova koji tkanini daju prepoznatljiv izgled.

Pletenje brioša može biti izazovno za početnike, jer uključuje rad sa više pređe i praćenje šavova na prednjoj i zadnjoj strani dela. Međutim, kada se jednom savlada, pletenje brioša može proizvesti zapanjujuće i složene dizajne koji će sigurno impresionirati.

Brioche pletenje je takođe odličan način da dodate dodatnu toplinu i udobnost pletenim predmetima, jer dvoslojna tkanina stvara gust i izolacioni materijal. Ovo čini pletenje brioša popularnim izborom za šešire, šalove i druge dodatke za hladno vreme.

Zaključak

Ukoliko uključite ove tehnika pletenja u vaš repertoar možete dodati novi nivo složenosti i interesovanja vašim projektima i veštinama. Važno je da počnete sa malim projektima i napredujete do većih, složenijih delova dok budete sticali iskustvo sa svakom tehnikom. Uz praksu i strpljenje, svoje veštine pletenja možete podići na viši nivo i kreirati prelepe, jedinstvene predmete koje ćete ceniti godinama koje dolaze.

NEWSLETTER

Saznajte prvi o novim proizvodima, promocijama i popustima, i podelite to uzbuđenje sa nama!