Zašto Ručni Radovi Nikada Neće Izaći iz Mode?

Ručni radovi
Photo by rocknwool on Unsplash

Koliko su nas pandemija, posebno vreme karantina, oscilacije na ekonomskom tržištu i svi prateći problemi modernog društva nagnali da se više posvetimo hobijima i u istim pronađemo odušak ali i istovremeno uposlimo i ruke? 

Svako je sigurno bar jedanput pomislio a i pokušao da svoje slobodno vreme upotpuni kakvom produktivnošću,ili čak ostvari dodatnu zaradu. Ručni radovi najbolje treniraju našu veštinu i strpljenje. Godine iskustva i vrednog stvaranja rukotvorina odražavaju se u tradiciji i kulturnom nasleđu svake nacije. 

Ručni radovi: Prednosti

Simpatije prema rukotvorinama vremenom postaju sve veće. Razloga za to je beskonačno.  Koliko ste puta pokušali da pronađete odgovarajući komad nameštaja za svoju terasu, dovoljno kvalitetan, izdržljiv a opet pristupačan? Za bolji kvalitet spremni ste da radite više, jer kvalitetnije je skuplje. 

Rukotvorina je kvalitetniji rad. Japanci smatraju da svako ima svoj ikigai, što bi mi preveli razlog življenja. Kada čovek ima jasno definisan ikigai, njegov život ima svrhu. Tajna Japana za dug i srećan život je ručni rad. Svaki komad je kreacija ljubavi i umeća. 

Rukotvorina je nesumnjivo specifična. Masovna proizvodnja nam ne ostavlja mnogo prostora za originalnost. Svaki komad ručno rađen osmišljen je od samog početka do kraja i nesumnjivo je specifičan. Potrebno je nekoliko noći vežbati umeće, za početak. Svaki umetnik želi srećnog kupca. 

Sjajna stvar je što ručnim radom dobijamo nešto što je samo naše i jedinstveno upravo nama i to nas umnogome čini srećnima. Pogotovo kada se u samom stvaranju proizvoda i naše mišljenje ili želja uvaže. Okruženi smo inovativnim digitalnim svetom i umetnosti i unikata dobijamo “na kasikicu”. Da li je to razlog da ne cenimo ručni rad ili da ga potpuno ignorišemo? 

Ručni radovi predstavljaju onu humanističku stranu globalnog konzumerizma. Stvaralac je zaista odgovoran za ceo proces. Što više vremena u njega uloži, to je proizvod vredniji. On vrednuje finalni proizvod po materijalu od kojeg je sačinjen, bilo da je to uljana boja, koža za zakrpu, ili komad drveta. Vreme je novac tako da je umetnost neprocenjiva. Nije lako bilo baviti se starim zanatima. 

Ručni radovi danas

Ni danas nije jednostavno stvarati ručne radove. Svaki komad umetnosti ima svoju priču, prenošenu iz generacije u generaciju. Te priče, uputstva, recepti se menjaju i dopunjuju sa kolena na koleno. Učestvuju u daljem stvaranju tradicije. Napravljeni su da traju. Bolji materijal daje bolji proizvod. 

Popravljamo predmete tako da izgledaju kao da su novi, a sve što se na predmetu vidi, uključujući pukotine i oštećenja, deo je njegove istorije. Majstori japanske veštine Kintsugi će pukotine istaći koristeći smolu pomešanu sa prahom plemenitih metala. Tako ostavljaju svoj pečat i učestvuju u daljoj tradiciji. 

2015. godine, Nacionalna geografija objavljuje listu najdugovečnijih naroda na svetu na kojoj je Japan na prvom mestu. O stvaranju rukotvorina govore kao o ključnoj stvari za postizanje unutrašnjeg mira. A iz mira se stvara. 2021. godine, “Najviše rada a najduže žive. Japanci probili rekord po broju stogodišnjaka” je naslov na srpskom portalu Telegraf. 

Osim visokog kvaliteta i autentičnosti proizvoda, ručni radovi brinu i o okruženju. Svaki ručni rad stvoio je čovek, ne mašina. Ne postoji korporacijski gigant sa izduvnim gasovima, mašinerija na razne pogone i otpad od nekoliko tona iza jednog zanatlije. Svaka rukotvorina napravljena je pod jednim krovom. 

Podžavajući ručni rad, podržavamo umetnika, njegovo vreme, trud i krov. Podržavamo i njihovo učenje i stvaranje istorije. Omogućavamo im da rade na svojim talentima, čuvaju našu planetu i prenose umetnost na sledeću generaciju. Postajemo sve svesniji kako naša dela, ma koliko mala bila, učestvuju u široj slici buđenja ekološke svesti. Proizvodnja, upotreba i potrošnja ručno rađenih proizvoda čuva i naš novčanik.

Ručni radovi osnažuju našu odgovornost i prema okolini i kolektivu u kom živimo. Kupovinom rukotvorina podržavamo zajednicu i lokalnog zanatliju, nije važno da li je naš doprinos mali, sigurno vodi boljem i održivijem životnom okruženju.

Ručni radovi su zdraviji za duh!

Ponuda masovne proizvodnje ili ne ispunjava naše potrebe ili nas često samo navodi da konzumiramo više. Osećajte se dobro po pitanju toga kako trošite svoj novac. 

Rukotvorine popunjavaju prazninu između komercijalnog asortimana i unikatnog proizvoda koji ispunjava naša očekivanja. Bilo da je odevni predmet, alat ili posuda, bitno je da potpuno odgovara našim zamislima i potrebama. To se svakako postiže ručnim radom.

Ručnim radom veštine svakodnevnog života pretvaramo u tradiciju, terapiju, trening. Svaka rukotvorina govori mnogo o svom stvaraocu, čoveku. Nema lepšeg poklona od onog koji je neko sam napravio, baš za nas. 

“Uradi sam” projekti odlični su i za mentalno zdravlje samog kreativca. Ručni rad je mukotrpan, uzbudljiv i veoma prijatan rad. Da bismo bili voljni za to moramo razviti maštu, dobra osećanja, a savladavanjem veština doći će i spretnost u radu. Ručni rad je energija. Energija koja nastaje tokom stvaranja, koja se ulaže u rad i prenosi dalje.

Poručite vaše heklarske potrepštine i započnite sa stvaranjem već danas!

NEWSLETTER

Saznajte prvi o novim proizvodima, promocijama i popustima, i podelite to uzbuđenje sa nama!