Savršen Poklon za Bebe – Ručno Heklano Ćebence

Šolja i heklano ćebence
Photo by Alex Padurariu on Unsplash

Ručno heklani pokloni su izuzetno vredni zato što su izrađeni sa puno ljubavi i pažnje. Oni su unikatni, svaki jedan je jedinstven i ne postoji drugi isti. Često su personalizovani, što im daje dodatnu čar. Ne postoji beba, pa ni osoba, kojoj se kao poklon ne bi dobalo jedno heklano ćebence.

Takvi pokloni su izraz kreativnosti i ručnog rada i zbog toga su nam pogotovo emotivno važni. Ono što ih čini možda najposebnijim jeste to što se takvi pokloni prenose sa generacije na generaciju, trajni su i dugo ostaju uspomena na detinjstvo. 

Ručno Heklano Ćebence

Rucno heklano ćebence za bebe je odličan poklon za nove roditelje zato što je izrađen pre svega od prirodnih materijala kao što je pamuk, što ga čini zdravim za bebu ali i okolinu. Ovakav jedan poklon je mekan, udoban ali i hipoalergijski, idealan za bebe koje su još uvek osetljive. Kao pokrivač u krevetcu, ćebe u kolicima, a kada beba dovoljno poraste pretvara se u prostirku za igru. 

Savršen Poklon za Bebu i Mamu

Koliko je ručno heklano ćebence savršen poklon za bebu, toliko je i za mamu. Osim što su unikatni pokloni posebni i jednistveni, materijali od kojih se izrađuju lako se održavaju i mogu se prati u mašini. A dobra vest za one koji ih poklanjaju je da su ekonomični. Prirodni materijali, ne samo da su zdraviji, jeftiniji su od sintetičkih. 

U izradi ručno heklanog ćebenceta za bebu najčešće se koristi pamuk. Takvi materijali su obično proizvedeni bez korišćenja pesticida i herbicida, što ih čini zdravijim i za okolinu. Prirodni materijali kao što su, na primer, lan i vuna su dobri izolatori vlage i idealni su za nošenje tokom zimskog perioda. 

Kako da Sami Napravite Idealan Poklon

Sheme za heklanje ćebenceta razlikuju se u zavisnosti od tehnike i dizajna koje želite da koristite. Ovaj proizvod je samo kvadrat. Čak se i početnička majstorica može upustiti u to. 

Najjednostavniji pokrivači za bebe mogu se plesti iglama za pletenje. U svakom slučaju, morate negde početi da biste naučili. I naučićete kako da heklate karirani prekrivač. Evo nekih saveta koji vam mogu biti od koristi:

 1. Heklajte osnovni lanac željene dužine
 2. Heklajte redove uzorka koji želite koristiti
 3. Ćebence možete ukrasiti drugim prirodnim materijalima po želji
 4. Možete heklati delove različitim tehnikama i kasnije ih spojiti

Ovo su neki osnovni a vi se možete prilagoditi prema svojim ili potrebama voljene osobe. Svakako je preporučljivo da se pre upuštanja u sam projekat upoznate sa osnovnim tehnikama heklanja a mi ćemo vam ovde, korak po korak, približiti kako da isheklate takav jedan prekrivač koji će oduševiti i odrasle i decu.

Jednostavno Uputstvo za Heklanje Prekrivača za Bebu 

Alati:

Skraćenice:

 • VP – vazdušna petlja
 • RLS – jedno heklanje
 • SSN – duplo heklanje
 • SS – spojni stub

Pletenje ćete započeti s glavnom bojom pokrivača. Zatvaramo šest petlji u prstenu, zatim napravimo tri VP i pletemo još dva CHH u prsten. Izrađujemo dva VP. Nakon toga heklamo tri CHH u prsten i napravimo dva VP. Ponavljamo još dva puta zbog čega je prsten kvadrat.

Nakon toga napravimo tri VP – a (ovo je prvi CCH) i u uglu u luku ćemo izvesti tri CCH, dva VP i ponovo tri CCH. To je ono što ćemo isplesti u ostale lukove. Poslednju ćemo zavrčiti sa dva CCH i CC ( setite se da je prvi stupac na samom početku bio pleten u obliku tri VP ).

Pretemo tri kvadrata i pravimo tri VP od luka u kojem imamo kuku. 

U nju pletemo dva CCH –  a. Zatim prelazimo na ugao. I u njemo pletemo sve što je pleteno u prethodnom redu: tri CCH, dva VP i tri CCH. U sledećem luku pletemo samo tri CCH. I tako u krug.

E sada, kada su u pitanju uglovi, tu se uvek plete isto, dok na stranama kvadrata, u tim lukovima, pletemo samo tri CCH. Kao rezultat dobijamo takozvani bakin trg. 

I tako, dovršavajući bakin kvadrat, menjamo boju niti u belu. Petite dva reda bela. I još jedan red u crvenoj, glavnoj boji pokrivača. 

A onda sledi vezivanje ivica. 

U jednom luku ćemo isplesti sedam CCH, u drugom jedan RLS. I tako naizmenično menjamo trake kroz prekrivač. Hajde da završimo vezivanje u crvenoj boji. Napravićemo tri VP i plesti po jedan sc u svakoj petlji.

Personalizovanje Poklona

Da biste ukrasili i personalizovali ovaj jednostavan ali pre svega unikatan i poseban poklon, možete heklati mali dekorativni element. Na primer leptira. Ovako ga možete napraviti:

 1. Pletemo pet VP i zatvaramo u prsten. Zatim pletemo tri VP i još jedan CCH. I još dva SSN – a ukupno. Ovako treba da pletemo osam puta i dobijemo šesnaest CCH.
 2. Od VP prelazimo do luka. SS pletemo tri VP i ovde izvodimo dva SSN. Izvodimo tri VP i ispod istog lanca pletemo tri CCH. Tako pletemo ispod svih lukova iz VP.
 3. Sada pričvrstite teget materijal. Ispod lanca VP pletemo šest CCH. Napravimo jednu VP i ovde izvodimo joč čest CCH. Preskočite donja tri dc i petite sc.
 4. I u sledećem lancu pletemo isto.
 5. Vežemo našeg leptira belom vunicom, pletemo jedan sc u čest donjih petlji i jedan sc ispod VP. Napravimo pik od tri VP. i tako vežemo celog leptira.
 6. Preklopimo ga na pola i popravimo lancem od VP, teget, i gotov je za prišivanje.

Veoma je jednostavno uz samo malo volje i strpljenja. Praksom stičemo nova znanja i napredujemo a sve vreme svojim unikatnim rukotvorinama usrećujemo porodicu, prijatelje, nove roditelje i bebe. 

Većina nas zasigurno čuva svoju ćebad iz detinjstva, najmekša su i najprijatnija i dalje. Iako je to pre svega naš subjektivni doživljaj, niko ne može osporiti da nema lepšeg osećaja nego pokloniti nešto za ceo život.

NEWSLETTER

Saznajte prvi o novim proizvodima, promocijama i popustima, i podelite to uzbuđenje sa nama!