Održavanje Heklane ili Pletene Odeće

Pletene i heklane stvari su magične – one nam pružaju toplinu i udobnost koju jednostavno ne možemo naći u drugim materijalima. Međutim, ponekad se čini kao da se ove delikatne tkanine oštećuju na samo jedan dodir. Ali nemojte dozvoliti da vas to obeshrabri, jer uz pravilnu negu i brigu, vaše omiljene pletene i heklane stvari će trajati godinama i pružati vam toplinu i udobnost koju zaslužujete. Ova odeća je delikatna i zahteva posebnu pažnju – zato smo ovde da vam pružimo savete za održavanje heklane ili pletene odeće kako biste je održali u savršenom stanju.

Pranje rukama

Prvo pravilo kada je u pitanju održavanje heklane ili pletene odeće jeste da ih uvek perete rukama. Stvari koje se peru u mašini mogu biti pregrube i mogu ih oštetiti. Zato, uvek ih perite u umivaoniku ili velikoj posudi. Pre nego što ih uronite u vodu, pažljivo ih pregledajte i uklonite sve mrlje ili nečistoće.

Kada perete vašu pletenu ili heklanu odeću, ne trljajte ih previše. Umesto toga, nježno ih gurnite u vodu i ostavite ih da odstoje oko pet minuta. Zatim ih nježno isperite u čistoj vodi.

Temperatura vode

Kada perete vaše pletene ili heklane stvari, koristite mlaku vodu. Voda ne sme biti previše topla, jer to može uzrokovati skupljanje i deformaciju vaše odeće. S druge strane, previše hladna voda neće očistiti vašu odeću dovoljno dobro.

Preporučljivo je da temperatura vode bude između 30 i 40 stepeni Celzijusa. Ukoliko koristite mašinu za pranje veša, izaberite program sa blagim ciklusom pranja i ispiranja.

Deterdžent

Kada perete vašu pletenu ili heklanu odeću, uvek koristite blagi deterdžent. Deterdžent koji koristite za perete običnu odeću može biti pregrub i može oštetiti vaše pletene stvari. Ako niste sigurni koji je deterdžent najbolji za vašu odeću, potražite deterdžent koji je posebno formulisan za pletene ili heklane stvari.

Takođe, izbegavajte da koristite omekšivač, jer može oštetiti vlakna i smanjiti elastičnost vaše odeće. Umesto toga, koristite meku vodu za ispiranje kako biste sprečili da se vlakna slepe ili iziritiraju.

Sušenje

Kada ste završili sa pranjem, nemojte da iskrčite višak vode iz vaše pletene ili heklane odeće. Umesto toga, lagano ih istisnite u ruke i zatim ih raširite na ravnu površinu kako bi se prirodno osušile. Nikada ih nemojte kačiti na vešalicu, jer to može dovesti do deformacije.

Takođe, izbegavajte direktno izlaganje vaše pletene ili heklane odeće suncu ili visokim temperaturama. Najbolje bi bilo da ih sušite u hladnom, dobro provetrenom prostoru. Na taj način ćete sprečiti skupljanje i deformaciju, a vaša odeća će ostati meka i udobna.

Čuvanje

Važna stvar kada je u pitanju održavanje heklane ili pletene odeće je čuvanje. Kada ne nosite vašu pletenu odeću, uvek je pažljivo složite i stavite na sigurno mesto. Nikada ih nemojte baciti na gomilu ili ih gurati u ormar. To može dovesti do deformacije i kidanja vlakana. Umesto toga, okačite ih na vešalice za pletene stvari ili ih složite i stavite u fioku.

Takođe, ako planirate da ne nosite vašu pletenu ili heklanu odeću duže vreme, preporučujemo da je očistite pre odlaganja. To će pomoći da se uklone nečistoće i ostaci hrane, koji mogu privući moljce i druge štetočine, i obezbediti da će vaša odeća ostati u dobrom stanju dok je ne ponovo ne izvadite iz ormana.

Pranje prema uputstvima

Svaka pletena ili heklana odeća ima svoje specifičnosti kada je u pitanju pranje. Zato uvek proverite etiketu i pridržavajte se uputstava za pranje koje su tamo navedena. Na primer, neke pletene stvari mogu se prati samo u hladnoj vodi, dok su neke osjetljive na određene hemikalije u deterdžentima.

Pobrinite se da su vaše ruke čiste

Kada perete vašu pletenu ili heklanu odeću, uvek koristite čiste ruke. Ruke mogu biti prekrivene prljavštinom, uljem i drugim nečistoćama koje mogu oštetiti vašu odeću. Zato preporučujemo da operete ruke pre pranja vaše pletene odeće.

Takođe, obratite pažnju na to da ne trljate ili gnječite vašu pletenu ili heklanu odeću tokom pranja, jer to može dovesti do iskrivljenja ili deformacije. Umesto toga, nježno ih pritisnite kako bi se očistile od nečistoća, a zatim ih pažljivo isperite.

Zaštita od moljaca

Pletene i heklane stvari često privlače moljce. Da biste zaštitili vašu odeću, stavite ih u plastične kese sa zatvaračem, ili ih složite u hermetički zatvorenu kutiju. Ako ste već primetili moljce u vašem ormaru, možda ćete hteti da upotrebite insekticid ili drugi tretman kako biste se rešili njihovih jajašaca.

Takođe, redovno provetravajte svoj ormar kako biste smanjili vlažnost i sprečili pojavu moljaca. Ako primetite da je vaša odeća već oštećena od moljaca, najbolje bi bilo da je temeljno očistite pre nego što je spakujete za dugotrajno skladištenje, kako bi sprečili dalju štetu. 

Takođe, možete koristiti prirodne repelente, poput lavande ili kedra, kako biste zaštitili vašu odeću od moljaca, umjesto korišćenja hemikalija.

Zaključak

Održavanje heklane ili pletene odeće odeće može biti izazovno, ali ako se pridržavate ovih saveta, vaša odeća će trajati godinama. Ne zaboravite, uvek perite rukama, koristite blagi deterdžent, sušite ih na ravnoj površini, pažljivo ih čuvajte, i pratite uputstva za pranje na etiketi. Sa malo pažnje, vaša omiljena pletena i heklana odeća će biti sa vama dugi niz godina, pružajući vam toplinu i udobnost koju zaslužujete.

NEWSLETTER

Saznajte prvi o novim proizvodima, promocijama i popustima, i podelite to uzbuđenje sa nama!