Obrnuto Pletenje: Sve Što Treba da Znate

Obrnuto pletenje
Photo by Nik on Unsplash

Obrnuto pletenje je zabavan način da napravite tkaninu sa izgledom pletenja, ali na suprotnoj strani tkanine. Rezultat je tkanina koja na jednoj strani liči na šav, ali kada je prevrnete, glatka je i ravna. Ovo se može uraditi koristeći dve boje ili naizmenične boje u svakom redu (ili krugu). Za ovaj projekat možete koristiti bilo koju vrstu prediva: debelo ili tanko, teksturirano ili glatko. U ovom postu ćemo vam dati sve što treba da znate o obrnutom pletenju – od toga kako to funkcioniše do toga koliko vam je prediva potrebno da biste napravili šešire i rukavice od ove tehnike!

Šta je obrnuto pletenje?

Obrnuto pletenje je metoda pletenja u suprotnom smeru. Može se koristiti za kreiranje zabavnih i šarenih dizajna, kao i za dodavanje teksture vašim projektima. To možete učiniti sa jednom bojom ili više boja; do tebe je!

Obrnuto pletenje nema svoj obrazac šavova, već koristi standardne šavove (npr. pleteni šav). Razlika između obrnutog i običnog pletenja je u tome što kada okrenete svoj rad, on treba da izgleda kao čarapa sa obe strane, a ne samo jedna strana koja se vidi sa prednje strane vašeg projekta.

Kako funkcioniše obrnuto pletenje?

Obrnuto pletenje je oblik dvostrukog pletenja. Prednji i zadnji deo tkanine su pleteni u isto vreme, ali u suprotnim smerovima. Ovo stvara dva identična sloja čarapa bez šavova sa obe strane koji izgledaju kao ogledalo jedan drugog.

Rezultat je reverzibilna tkanina dvostruke debljine: jedna strana izgleda kao šav, a druga strana kao obrnuti šav. Možete videti kako bi ovo bilo korisno za odevne predmete gde obe strane moraju da izgledaju dobro (poput džempera) ili kada radite sa glomaznim predivima gde želite dodatnu toplinu odeće (kao što su šalovi).

Oblik igre prediva

Obrnuto pletenje je oblik igre prediva i zabavan je način za učenje novih veština. Igra prediva je termin koji opisuje umetnost rada sa predivom na način koji nije tradicionalan. Može biti pridev ili imenica, ali u svakom slučaju to znači da radite nešto drugačije od onoga što su ljudi radili vekovima ranije.

U ovom slučaju, obrnuto pletenje uključuje upotrebu jedne igle umesto dve (iste vrste igle koja se koristi za normalno pletenje). Dobijena tkanina ima svoj jedinstveni izgled i osećaj. Možete da vidite kroz njega kao u čipku jer nema rupa koje se stvaraju napred-nazad preko šavova na više igala; svaki šav se nalazi na svojoj maloj cevi!

Možete li to učiniti samo sa jednom bojom?

Da, ovo možete učiniti samo sa jednom bojom. Ako želite da koristite dve boje, moraćete da promenite boje u svakom redu. Ako želite da koristite tri ili više boja, onda ponovo. Moraćete da menjate boje u svakom redu!

Da li je obrnuto pletenje rastegljivo i elastično?

Da, obrnuto pletenje je rastezljivo i elastično. U stvari, to je oblik igre prediva koja vam pomaže da napravite reverzibilnu tkaninu sa puno istezanja. Ova tehnika se može koristiti za pravljenje šešira, rukavica i čarapa. Čak i manžetne za čizme!

Koliko vam je prediva potrebno da napravite šešir ili rukavice sa obrnutim pletenjem?

Količina prediva koja vam je potrebna za bilo koji projekat zavisiće od toga koliko je projekat veliki. Ako pravite šešir ili rukavice, na primer, i želite da budu iste veličine kao oni u našoj biblioteci šablona (koje su sve navedene u nastavku), onda će im trebati između 35g/100m i 45g/110m DK težina prediva.

Međutim! Možete koristiti bilo koju težinu prediva za pravljenje predmeta obrnutih pletenja – samo zapamtite da ako se vaš merač razlikuje od onoga što je preporučeno u šablonima, onda to može uticati na to koliko šavova ima na vašim iglama kada radite s desna na levo umesto s leva nadesno. Ovo će takođe promeniti konačnu veličinu vašeg gotovog komada jer preporučujemo da koristite igle sa dvostrukim vrhom kada radite sa teškim tkaninama kao što su vuneni tvid ili zrnasta mešavina alpake (pogledajte „Kako da odaberem svoju veličinu igle?“).

Dobra vest je da iako obrnuto pletenje zahteva izvesnu vežbu pre nego što se osećate prijatno sa svojim jedinstvenim tehnikama i šarama, kada se jednom savlada, to je izuzetno svestrana tehnika koja omogućava beskrajne mogućnosti prilikom dizajniranja novih projekata – i nema mnogo drugih izlaza. tamo gde postoji ovolika sloboda unutar tako jednostavne strukture!

Zaključak

Nadamo se da ste uživali u učenju o obrnutom pletenju! Ako želite sami da isprobate ovu tehniku, preporučujemo vam da počnete sa jednostavnim šeširom ili šarama rukavica. Imamo neke sjajneMagic Knitting veb sajt!

 

NEWSLETTER

Saznajte prvi o novim proizvodima, promocijama i popustima, i podelite to uzbuđenje sa nama!